Geschiedenis

 

geschiedenisgevel_width_width

Jeugdcentrum Kadans is ontstaan uit de verenigde inspanningen van de gemeente Aalter en de kerngroep van het vroegere jeugdcafé ‘De Spiegel’, ondersteund door de Jeugdraad.

In 1989 gaven de jeugdraad, een stuurgroep en de toenmalige schepen van jeugd Robert Verhelst het startschot voor dit proces. Een reeks bezoeken aan andere jeugdcentra zorgde voor inspiratie en leidde, samen met een onderzoek naar mogelijke beheersformules en een discussie rond geïntegreerd jeugdwerk, tot de basisnota "een gemeentelijk jeugdcentrum in Aalter". In deze basisnota, die dateert uit 1991, werd een consensus rond een Aalters Jeugdcentrum bereikt.
Een onderzoek naar een volkshuis op de markt, ook van 1991, bracht het dossier in een stroomversnelling. In 1992 werd een ‘vzw jeugdcentrum’ opgericht waarin de vrijetijdswerking van de jeugdraad wordt onder gebracht. In hetzelfde jaar komt men tot de vaststelling dat een nieuw te bouwen jeugdcentrum de efficiëntste oplossing is.

Het eerste voorstel om een jeugdhuis te bouwen "aan de buize" (Oostergem) wordt afgevoerd. In september van dat jaar beslist de gemeenteraad om een jeugdcentrum te bouwen in de Stationsstraat op de plaats waar vroeger het ontspanningscentrum stond. De vzw jeugdcentrum krijgt onmiddellijk drie functies: beheerder van het jeugdcentrum, werkgever van personeel en financieel beheerder van de de jeugdraadwerkgroepen.

De jaren 1993 en 1994 zijn kanteljaren. De eerste organisatieplannen worden besproken en er wordt budget vrijgemaakt voor de bouw van het jeugdcentrum. Na het goedkeuren van het definitief ontwerp door de gemeenteraad worden er in 1994 verschillende extra inspraakmomenten voor de jeugdraadwerkgroepen georganiseerd.
Op 18 april 1995 wordt met de afbraak van het ontspanningscentrum gestart en kan de opbouw van het jeugdcentrum van start gaan. Deze bouwwerken veroorzaken een groeiende nieuwsgierigheid en en betrokkenheid bij de gehele bevolking. Tegen eind 1995 is de ruwbouw zoals voorzien af. In 1996 worden de werken aan het sanitair, de electriciteit, het schrijnwerk... afgerond.

In de wedstrijd "geef het jeugdcentrum een naam" wordt er gekozen voor "Kadans".

Jeugdcentrum Kadans wordt op 21 september 1996 in aanwezigheid van bevoegd minister Luc Martens geopend. De werkgroep "opening jeugdcentrum" viert met meer dan twintig openingsactiviteiten, gespreid over vier weken, de opening van JC Kadans.Prikbord

Krijg een verrassingspakket!

2021-02-19


Geen jeugdhuis, jeugdbeweging, speelpleinwerking... zonder vrijwilligers! You guys rule the world! Om jullie te bedanken, maakten we met onze collega's van de Jeugddienst een verrassingspakket!Ook benieuwd wat erin zit? Bestellen kan vanaf... NU!

...

Meer lezen »

Prikbord
«November 2022»
MaDiWoDoVrZaZo
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Prikbord

Vul hier uw gegevens in en wij houden je op de hoogte van alle evenementen van jouw favoriete jeugdcentrum